Veel voorkomende ziekten

Diarree

Diarree kan veroorzaakt worden door verschillende soorten ziekteverwekkers. Meestal gaat het om virussen, maar ook sommige bacteriën en parasieten kunnen diarree veroorzaken. Ook kan diarree worden veroorzaak door het krijgen van tanden, verteringsstoornissen, medicijnen of injecties.

 

Beleid:

Bij diarree mag het kind niet naar het Elfenbankje komen. Het moet thuis blijven tot het over is. Als het kind al bij ons is, wordt de ouder verzocht het kind op te halen na 2 waterdunne luiers.

 

 

Ontstoken ogen

Een oogontsteking kan veroorzaakt worden door een infectie met een virus of een bacterie. Bij baby’s gaat het vaak samen met een neusverkoudheid en is niet erg. Maar als de ogen geïrriteerd zijn, rood en met pus is dit heel besmettelijk.

 

Beleid:

Een kind met ontstoken ogen mag niet naar de opvang komen. In sommige gevallen kan het behandeld worden met antibioticum. Dan mag een kind wel komen.

 

 

Kinkhoest

Kinkhoest is besmettelijk gedurende de eerste 3 weken van de ziekte. In het begin zijn het de verschijnselen van een gewone verkoudheid, daarna komen de hevige hoestbuien. Deze zijn uitputtend en benauwend. De inenting geeft geen volledige bescherming, maar voorkomt wel ernstige ziekteverschijnselen.

 

Beleid:

De besmetting heeft al plaats gevonden. Het kind kan komen mits het niet te ziek of benauwd is.

 

 

Koortslip

Een koortslip is een infectie met een herpesvirus. Het vocht in de blaasjes is zeer besmettelijk. Als er zich een korstje heeft gevormd is de besmettelijkheid voorbij.

 

Beleid:

Kinderen mogen gebracht worden, na behandeling met een virusremmende crème of wanneer de blaasjes ingedroogd zijn (er een korstje is ontstaan)

 

 

Krentenbaard

Dit is een bacteriële infectie van de huid. Vaak begint dit op plekjes waar de huid eerder stuk gekrabd is, zoals eczeem of muggenbulten. Bij het begin van krentenbaard is er een blaasje wat openbarst en waarop een gele korst ontstaat. Deze plekken breiden zich uit. Het vocht van de blaasjes is zeer besmettelijk. De besmettelijkheid duurt tot de blaasjes zijn ingedroogd of tot 48 uur na behandeling met antibiotica.

 

Beleid:

Het kind thuishouden tot de plekjes zijn ingedroogd, of de plekjes moeten goed afgedekt zijn. Na 48 uur na behandeling met antibiotica kan het kind op de crèche komen.

 

 

Loopoor

Een infectie aan het middenoor kan veroorzaakt worden door allerlei virussen en bacteriën die ook verkoudheid en andere luchtweginfectie veroorzaken. Een complicatie is een loopoor. Het trommelvlies is kapot gegaan en er komt pus uit. De pijn en koorts zullen daardoor afnemen. De pus uit het oor is wel besmettelijk. Dit leidt tot een verkoudheid en hoeft niet direct tot een middenoorontsteking te leiden.

 

Beleid:

Kinderen mogen gebracht worden mits ze zich goed voelen. Er zal gekeken worden of we in staat zijn voldoende hygiëne in acht te nemen.

 

 

RS-virus

RS-virus is een virus dat een ontsteking van de luchtwegen veroorzaakt. Dit kan variëren van een lichte verkoudheid tot een longontsteking. Vooral bij hele jonge kinderen kan de ziekte een ernstig verloop hebben. Dit virus is een veel voorkomende verwekker van een gewone verkoudheid.

 

Beleid:

Omdat het RSV zo vaak voorkomt als verwekker van een gewone verkoudheid is contact met dit virus niet te vermijden. Kinderen mogen gewoon gebracht worden.

 

 

Spruw

Dit is een schimmelinfectie in de mond die veel voorkomt, maar kans krijgt om uit te groeien bij een verminderende weerstand. Spuw zijn witte vlekjes in de mond.

 

Beleid:

Kinderen mogen gebracht worden en kan behandeld worden door met een gaascompres en gekookt water de mond schoon te maken.

Is het hardnekkig, dan zal er een infectiedodend middel gebruikt moeten worden

 

 

Waterpokken

Dit is een besmettelijk infectieziekte veroorzaakt door een virus. De ziekte duurt ongeveer 7 dagen en geneest spontaan. Na genezing is men levenslang beschermt tegen waterpokken. Het virus blijft wel in het lichaam en kan gordelroos veroorzaken (vaak op latere leeftijd). Waterpokken begint met koorts, hoesten en hoofdpijn. Na een paar dagen verschijnen er rode bultjes, waarna er blaasjes ontstaan. De blaasjes gaan open of drogen in. Waterpokken is besmettelijk een dag voor het ontstaan van de blaasjes en tot ze zijn ingedroogd

 

Beleid:

Thuishouden is niet zinvol, omdat de besmetting al heeft plaatsgevonden. Als het kind zich niet ziek voelt kan het gewoon gebracht worden, mits de blaasjes zijn ingedroogd

 

 

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een onschuldige kinderziekte veroorzaakt door een virus. Kinderen hebben kleine rode vlekjes over het lichaam en kunnen daarbij koorts hebben. De ziekte is  besmettelijk in de week voorafgaand aan de ziekte.

 

Beleid:

Het kind kan gebracht worden, mits het zich niet te ziek voelt.

 

 

Zesde ziekte

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door een virus. Kinderen krijgen eerst een paar dagen hoge koorts. Daarna verschijnen er rode vlekjes , meestal op de romp. De ziekte is besmettelijk vanaf het moment dat de koorts opkomt, totdat de vlekken zijn verdwenen.

 

Beleid:

Het kind kan gebracht worden, mits het zich niet te ziek voelt.

 

Wij zullen via het bord in de gang alle ouders inlichten bij besmettelijke aandoeningen.

 

Terug naar

boven